Határtalanul! 2016.

A támogatás kódja: HAT-15-05-0402

A támogatás címe: Magyar irodalmi kalandozások Erdélyben

A támogatás összege: 565 000 Ft

A támogatás időpontja: 2016.

 

A Petneházy Dávid Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak feledhetetlen élményben volt részük június 2-től 4-ig, ugyanis a „Határtalanul” pályázati program keretében Erdélyben járhattak. Az osztály 21 tanulója a tanév során céltudatosan készült az utazásra. Felidézték Ady Endre, Dsida Jenő verseit, tanulmányozták a földrajztérképet, megidézték Szent László, Mátyás király és Bethlen Gábor alakját. Erdélyhez kötődő dalokat, verseket és mondákat tanultak.

A kirándulás minden várakozást felülmúlt. Már az erdélyi táj szépsége is elvarázsolta a gyerekeket, de az ott élő magyar emberek vendégszeretete, az erdélyi ételek egyedi íze még különlegesebbé tette az élményt. Sok új ismeretet szerezhettek, hiszen az idegenvezető színes történetekkel tette még érdekesebbé a kirándulást. Megismerhették Ady Endre szülőfaluját, valamint Mátyás király szülőhelyét is. Élőben láthatták a híres Nagyenyedi Református Kollégiumot és Ady iskoláját Zilahon. Megtudhatták, hogy Szatmárnémetiben a Vécsey házban kötötték meg a Szatmári békét. Az Erdődi vár romjainál Petőfire emlékezhettünk.

Sétát tehettek a Tordai-hasadéknál és lemehettek a Tordai sóbányába, ahol felülhettek az óriáskerékre, csónakázhattak, kipróbálhatták a vendégek számára készült játékokat és nem utolsó sorban a só barlang levegője gyógyító hatással volt mindegyikük számára. Meghatottan lépkedtek a gyulafehérvári vár ódon falai között és csodálattal nézték a katolikus püspökséget. Természetesen nem hagyhatták ki a helyi készítésű kürtős kalácsot sem. A kincses Kolozsvárban láthatták Mátyás király lovas szobrát és a Szent Mihály Templomot is, végül a Házsongrádi temetőben híres magyarokról emlékeztek meg, köztük Dsida Jenő sírjánál helyeztek el mécseseket.

Az újonnan szerzett ismereteken túl a kirándulás során szerzett sok közös élmény az osztályt még jobban összekovácsolta, igazi közösséggé tette.

Hazaérkezve megosztották új ismereteiket az iskola tanulóival, ugyanis élménybeszámolt és témanapot tartottak nekik. Bízunk benne, hogy iskolánk többi tanulója is bekapcsolódhat ebbe a programba.

A 7. osztály pedig szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik lehetővé tették ezt az utazást a számukra.


Galéria


BEZÁRÁS