Nemzeti Tehetség Program 2014/15.

A támogatás kódja: NTP-MKÖ-14-0074

A támogatás címe: Petneházi hagyományőrzők

A támogatás összege: 600 000 Ft

A támogatás időpontja: 2015.

 

A tanév során az iskolában tanult ismereteket a program segítségével előhívtuk, azokat tovább bővítettük. Megismerkedtek néhány népi mesterséggel: gyertyaöntő, tojásfestő, pásztorrózsa-készítő, népi gasztronómia, bőrműves, agyagos. Feledésbe merült népi játékokat készítettünk: Kelj fel Jancsi, Ormányos János, frászkarika, bige, vágtázó csiga, röppentyű. Valamennyi játékot ki is próbálták, de gólyalábaztak is. Munkadarabjaikból szép kiállítást sikerült berendezni az iskola Suli-galériájában.

 

1. nap:

Kiszebábot készítettünk, gyertyát mártogattunk, öntöttünk, így betekinthettünk egy régi mesterség (gyertyakészítő) titkaiba. Feledésbe merült népi játékot készítettünk (Kelj fel Jancsi!).

2. nap:

Húsvéti tojást festettünk, majd karcolással díszítettük. Délután Ormányos János nevű népi ügyességi játékot készítettünk, majd azzal játszottunk.

3. nap:

A pásztorrózsa-készítés rejtelmeibe merültünk el. Bőrerszényt készítettünk. Frászkarika nevű népi játékot készítettünk, majd az új játékkal fejlesztettük ügyességünket.

4. nap:

Májusfát állítottunk. A majális hangulatát idézve bográcsban pörköltet és lecsót főztünk. Délután agyagedényeket formáztunk.

5. nap:

A pünkösdi néphagyományokat elevenítettük fel. Népi játékokat készítettünk: bige, vágtázó csiga, röppentyű. Ezeket a játékokat ki is próbáltuk. Parasztolimpiát bonyolítottunk le. Gólyalábazást is elsajátították.

 

A programnak sikerült a gyerekek érdeklődését felkelteni a régi hagyományok, népszokások iránt. A tavaszi ünnepkörhöz kapcsolódó hagyományokat ismerték meg. Sikerült betekinteniük a már-már feledésbe merült ősi mesterségek apró fogásaiba is. Olyan tárgyakat készíthettek, amelyek a régmúlt idők kézműves termékei voltak. Újra átélhették a régi játékok játszása közben a felhőtlen örömöt. Rájöhettek, hogy a rohanó informatikai világban sok ügyességfejlesztő játék van (frászkarika, Ormányos János, Kelj fel Jancsi!) Az elkészült munkadarabok hűen tükrözik a hagyományápoláshoz való elkötelezettségüket. Felnőttként tovább tudják adni a megszerzett ismereteket, így nem merül feledésbe a múlt öröksége.

A nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluba tett kirándulás is a program szerves részét képezte. A tanulók visszacsöppentek a múltba, egészen az Árpád korig. Láthatták, hogyan éltek, mivel dolgoztak az emberek. Megismerhették azokat az eszközöket, szerszámokat, amikre a tábori program során többször utaltunk. Az egyes műhelyeket végigjárva látták milyen körülmények között voltak képesek maradandót alkotni a régi mesterek. Ez még nagyobb elismerést váltott ki belőlük.

 

 

 

A támogatás kódja: NTP-AMI-14-0035

A támogatás címe: A fény varázsában, impressziók a természetben

A támogatás összege: 1 300 000 Ft

A támogatás időpontja: 2015.

 

A gyerekek csodálatos természeti környezetben figyelhették és örökíthették meg a tájat, s a fényviszonyokat. Maradandó vizuális élményben részesülhettek és új technikai eszközöket próbálhattak ki. Fejlődött esztétikai érzékük és környezeti kultúrájuk. Interaktív módszerekkel fejlesztettük kreativitásukat, problémamegoldó és együttműködési képességüket. Segítettünk felszínre juttatni egyéni ötleteiket. A tábor során finommotoros képességük, térlátásuk és szépérzékük látványos fejlődésen ment át.

Első nap a gyerekek az akvarell technikával ismerkedhettek meg. Délelőtt a megfelelő helyszín kiválasztása után vázlatokat grafittal és színtanulmányokat készítettek színes ceruza és gioconda segítségével. Délután igazi akvarell papírra festhettek, amelyet még soha nem használtak korábban, igazi fényélményeket ábrázolhattak. Második nap a pasztellel ismerkedhettek meg. A számítógépen láthattak ezzel a technikával készült munkákat, maguk is kipróbálták az anyagot, szintén készítettek színvázlatokat, amellyel kipróbálhatták az anyag használatát. Délután már önállóan használták képek készítéséhez az anyagot, megismerhették az ingres papírt, sőt együtt is alkalmazták a pasztell és akvarell technikákat. Következő nap az impresszionizmus megismerése után az olajfestészettel ismerkedhettek meg. Ez a technika tetszett nekik a legjobban, s délután csodálatos művek keletkeztek. Az olajfesték kipróbálása előtt temperával gyakorolták a színkeverést és színtanulmányok készítését. Délután igazi feszített vászonra festhettek, amit nem is láttak korábban. Másnap a linómetszés eszközeivel ismerkedhettek meg. Először grafit, szén és tusvázlatot készítettek a kiválasztott tájról, majd felrajzolták a linóra és elkészítették a linómetszetet, majd lenyomatokat nyomtattak. Utolsó napra maradt a szobrászkodás, megismerték annak eszközeit, a mintázófa használatát. Délután elkezdték a mintázást, először próba tárgyakat készítettek, majd aprólékos munkával kidolgozták a kiállításra szánt tárgyakat is.

A gyerekeknek nagyon tetszett mind a két kiállítás. Az első a Kodály Zoltán Zeneiskola Pál Gyula Kiállítótermének meglátogatása volt, ahol Horváth János festőművész akvarell képeit tekinthették meg. Megcsodálták a képek színeit, s hogy a fénynek a különböző ábrázolásával milyen egyéni formákat hozott létre. Különleges volt számukra a víz, a szél és a levegő ábrázolása, ahogy játszott a festékkel a művész. Korábban még nem láttak ilyen modern festményeket ilyen technikával. A Jósa András Múzeumban az olajfestményekre csodálkozhattak rá, látták az egyes festékrétegeket a vásznon, s hogy ezek a rétegek hogyan alakulnak át formákká. Itt a "hagyományos" realisztikus festészettel ismerkedhettek meg. Nagy hatással volt rájuk, hogy mennyire életszerűek a képek, szinte megszólalnak. A várakozások ellenére nagyon sok időt eltöltöttünk a kiállításokon, mindent meg akartak nézni aprólékosan, hogy később hasznosítani tudják a tapasztalatokat.


Galéria


BEZÁRÁS