Nemzeti Tehetség Program 2016/17

A támogatás kódja: NTP-KKI-16-0073

A támogatás címe: Tehetséges fiatalok

A támogatás összege: 1 000 000 Ft

A támogatás időpontja: 2017.

 

A Nemzeti Tehetség Program NTP-KKI-16-0073 azonosítószámú „Tehetséges fiatalok” című pályázat szakmai megvalósítását Nagy Nikoletta és Rákóczi Enikő vezette. A program 2016. december 1-én kezdtük, hetente egyszer, hétfő délutánonként tartottuk a foglalkozásokat. A program 2017. május 28-ig tartott, összesen 60 óra keretében.

A pályázatba 10 nyolcadik osztályos tanulót vontunk be. A foglalkozások során természettudományos és angol nyelvi készségeiket fejlesztettük.  Játékos feladatok során saját maguk kereshették meg az információkat és fedezhették fel az összefüggéseket, amely elősegítette azok elmélyítését.

A pályázat során 3 db mikroszkópot, 1 db laptopot és több angol nyelvi társasjátékot is sikerült beszerezni, amelyek nagyban segítették munkánkat és a későbbiekben is fogjuk tudni használni iskolánkban.

Nagy élményt jelentett a gyerekek számára a Tisza tónál található ökocentrum meglátogatása. A gyerekek több szemszögből is megismerhették a Tisza tó és Tisza völgy természeti kincseit, testközelből, amit szó szerint kell érteni, ugyanis motorcsónakkal vezettek minket körbe, mindeközben részletesen elmagyarázta vezetőnk milyen állatokat, milyen növényeket láthatunk.  Saját szemükkel láthatták a hódok várát és számos madárfajt. Az óriás akváriumban a Tisza folyó víz alatti élővilágával ismerkedhettek meg, felejthetetlen élmény jelentett számukra, amikor az élőlények az alagútban a fejük fölött úsztak el. Mind ezek mellett a rovar és kétéltű kiállításon a tájra jellegzetes állatokkal ismerkedhettek meg a gyerekek. 3D-ben nézhették meg, akár angol nyelven is egy 12 perces természetfilm során, hogyan változik a Tisza tó élővilága az évszakok során. A költözés és a téli táj élővilágát szinte megérinthették. A főépület megtekintése után a több hektáros szabadidő parkban több madárbemutatót is láthattak, és kipróbálhatták az uszályhoz hasonló vízi alkalmatosságot is, amely szállításra is alkalmas volt. A tájházban és a hozzátartozó baromfiudvarban egy tipikus magyar falusi udvarral, épülettel és a benne lévő bútorokkal és hagyományőrző ruhákkal ismerkedhettek meg. A halászskanzenben a régmúlt halászati eszközeit nézhették meg. A nap végén egy helyi étteremben ebédelhettek. Nagyon jól érezték magukat a gyerekek.

A foglalkozások során igyekeztünk személyiség- és csoportfejlesztő játékok segítségével énképüket és személyiségüket is pozitív irányban befolyásolni.

A gyerekek szívesen vennének részt máskor is ilyen programokban.


BEZÁRÁS